sâmbătă, 5 decembrie 2009

Profilele psihologice ale candidaţilor


    Încerc aici, fără pretenţii ştiinţifice, în lipsa unor observaţii directe, nemediate audiovizual, o descriere a personalităţii celor doi candidaţi la preşedinţie (asa cum îmi imaginez, pe baza comportamentului acestora în faţa camerelor de luat vederi, că ar arăta profilul lor psihologic, ca urmare a aplicării chestionarului celor 16 factori de personalitate al lui Cattell).


Traian Băsescu, dominant şi cu temeperament coleric, îşi urmăreşte scopurile cu multă insistenţă si determinare. Îi place să conducă, să se afle în centrul atenţiei, să îşi impună punctul de vedere. Realist si destul de dur, nu se aşteaptă la prea mare lucru din partea semenilor. De aceea se bazează mai mult pe sine în ceea ce intreprinde. Este suspicios, în general neîncrezător. Are un simţ practic foarte bine dezvoltat şi este puţin preocupat de latura estetică, artistică a lucrurilor. Intuitiv, acţioneaza în multe situaţii conform inspiraţiei de moment. Este îndrăzneţ, direct, destul de des impulsiv. Îi place să îşi asume riscuri. Are mare încredere în sine, tinzând chiar să se supraevalueze. Este optimist, aparent volubil, chiar dacă nu foarte vorbăreţ. Fiind destul de rece, exigent, critic, chiar şi cu cei apropiaţi, este o persoană dificil de abordat, în ciuda dezinvolturii pe care o afişeaza. Impulsivitatea şi toleranţa la frustrare uşor sub medie il fac uneori irascibil, punitiv, dornic de revanşă. Tolerează mai greu ofensele şi situaţiile în care se simte nedreptăţit. În astfel de situaţii, reacţionează destul de dur, cel puţin verbal. Fire independentă, nu se lasă prea uşor influenţat. Poate avea opinii separate de ale grupului în care se află şi nu se sfieşte să le arate. Este încapaţânat, uneori rigid şi, nu de puţine ori, ranchiunos. Este rezistent şi tolerează destul de uşor disconfortul fizic. Are o atitudine destul de degajată în raport cu normele şi convenienţele sociale. Pune în discuţie normele de conduită şi le respectă doar în măsura în care le poate accepta.

Mircea Geoană este o persoană calmă, echilibrată. Extrem de autocontrolat, autocenzurat şi foarte atent în legatură cu propriul comportament, pare uşor încordat, stânjenit chiar, în relaţiile sociale. Tolerant, este amabil, cald, prietenos în relaţiile cu ceilalţi. Ştie să se facă plăcut în conversaţie. Cu o foarte bună stabilitate emoţională şi cu toleranţă ridicată la frustrare, nu se lasă stăpânit de emoţii (chiar dacă e uşor emotiv), se adaptează bine situaţiilor cu care se confruntă. Blând şi uşor sentimental, destul de indulgent, atât cu sine, cât şi cu semenii, poate da impresia de slăbiciune. Imaginativ, cu interese estetice pronunţate, este cultivat, destul de rafinat. Mânat de propriile motivaţii şi uşor neatent la circumstanţe, uneori pare lipsit de simţ practic. Are nevoie sa se simtă acceptat, aprobat, pentru a se putea simţi confortabil în grup. Are încredere în semeni, este cooperant, amabil, capabil să lucreze în echipă. Politicos, adopta o conduită afabilă, prevenitoare, manierată. Fire deschisă şi veselă, este suficient de îndrăzneţ şi de încrezător în forţele sale. Cauta grupul, încearcă să se facă plăcut, evită discuţiile în contradictoriu. Nu îi plac conflictele. Tinde să  pună în acord propriile opinii cu cele ale grupului în care se află. Conştiincios, responsabil, serios, chiar conformist, este atent să îşi respecte propriile obligaţii. Nu se lasă dominat de impulsuri, fiind capabil sa amâne gratificaţiile imediate în favoarea scopurilor pe termen lung.

Niciun comentariu: